ASPERGES

Asperges

Asperges, de koningin der groenten, is in tegenstelling tot andere groenten nog altijd een seizoensproduct, begint het aspergeseizoen, dan begint de lente. Traditiegetrouw is de opening van het aspergeseizoen op de tweede donderdag van april. Dit jaar is staat de opening gepland op donderdag 11 april.

De asperges is een meerjarige plant welke groeit in aspergebedden, die voor het aspergeseizoen worden afgedekt met zwart-witte folie en gedeeltelijk met minitunnel. Dit gebeurt om roze verkleuring te voorkomen en zo kwaliteit te behouden, voor de arbeidsspreiding en om het seizoen te verlengen.
Een asperges kan op warme dagen wel 7-10 cm per dag groeien. En per plant kunnen wel 10 stengels per seizoen geoogst worden. Het oogsten van asperges is nog altijd intensieve handarbeid. Na de oogst gaat de asperges naar de loods waar deze gekoeld wordt en daarna wordt de asperges gesorteerd en verpakt.

Bewaren en schillen

Natuurlijk is de verse asperges het lekkerste. De asperges die je bij Oppe Haes komt halen zijn dagvers dat ze goed een paar dagen in een vochtige theedoek in de groentela van de koelkast bewaard kunnen worden.
Wist je dat je asperges ook goed kunt invriezen? Schil ze dan eerste en vries ze rauw in, dus niet eerst koken.

Asperges schillen
Zet de asperges bij voorkeur een half uurtje in het water, dan gaat het schillen makkelijker. Schil de asperges met een dunschiller of aspergeschiller dakpansgewijs, zorg dat je niets overslaat. Schil vanaf 2 cm onder de kop naar het kontje. Snij eventueel nog 1 cm van het onderste gedeelte af. Dit hoeft niet bij verse asperges.

Nog makkelijker laat de asperges bij ons schillen, dit is zo gebeurd, scheelt je een hoop werk en ben je nog sneller aan het genieten!

Recepten

Basisrecept asperges

Zet een pan met ruim kokend water op. Doe vervolgens de geschilde asperges hierin. Kook de asperges afhankelijk van de dikte ongeveer 5 min. Zet de pan van het vuur en laat de asperges nog ongeveer 15 min. nagaren in het kookvocht. Het kookvocht kun je goed gebruiken als basis voor een lekkere aspergesoep.

Recept romige aspergesoep

Ingrediënten
  • 500 gr. asperges 
  • 1 ltr aspergevocht of kippen- of groentebouillon 
  • 1 sjalot 
  • 30 gr. boter 
  • 30 gr. bloem 
  • 0,8 ltr. crème fraîche
  •  1 el fijngehakte peterselie of kervel 
  • zout
  •  versgemalen peper 
Bereiden
  • Schil de asperges en maak ze in stukken 
  • Breng de aspergestukken in de bouillon aan de kook en kook ze in ca.15 minuten gaar 
  • Pureer de asperges met een staafmixer of wrijf ze door een zeef in de koude bouillon
  • Kook intussen de koppen van de asperges in een beetje water met zout beetgaar in ca. 8 minuten
  • Snipper de sjalot fijn
  • Verhit de boter in een soeppan en fruit de sjalot glazig
  • Voeg de bloem toe en laat de roux al roerend ca. 2 minuten op laag vuur garen
  • Voeg het asperge-bouillonmengsel toe en breng de soep al roerend aan de kook
  • Voeg de aspergekoppen toe
  • Meng de crème fraîche met de peterselie en eventueel kervel
  • Roer het mengsel door de soep en breng de soep zo nodig verder op smaak met peper en zout. 
Share by: